Thursday, February 26, 2009

calisma adabi

aslinda yasitlarima gore oyle uzun yillardir calisan biri degilim. calistigim yerler, hic bir zaman herhangi baska bir kurumla karsilastirilabilecek kriterlere sahip olmadi. su anda da normal (sartlarda + bir ofiste + insanlarla) calistigim soylenemez. yani ne kadar saglikli tespitler yapabilecegimden emin degilim. yine de son donemde karsilastigim ornekler uzerine bir kac cumle kurmaya karar verdim. 

birinci vaka hakliyken haksiz konumuna dusmek uzerine. calisma hayatinda sakin kalmak cok onemlidir. bir is yapip karsiligini alamiyorsaniz, bu durumu once bir olcup tartmak ona gore hareket etmek gerekir. tabi ki emeginizin karsiligini almak onemlidir ama su ana kadar is yaptiginiz ve her seferinde is bitiminde paranizi aninda size veren bir kurum hakkinda facebook status'u yazmak en basitinden mesaj kaygisi icerisinde bogulan ergen davranisidir. bunun yerine size 'bir ara, bir sor, muhasebe ile konus' gibi oneriler gelmisse eger, 'bunlari vaktim yok, aramam imkansiz, belki ararim' seklinde yanitlamak yerine degerlendirmek akillica olacaktir. 

buradan hareket ile ikinci ornegim arkadasla is yapilmamasi gibi dunyanin bilinen sekizinci gercegi uzerine. bu konuda ornek cok ama en sacmasi 800 kere gelecegini teyit ettigim arkadasimin, sevgilisinin dogum gunu  gibi yaklasik 25 sene once belirlenmis bir olay nedeni ile etkinlige uc gun kala gelemeyecegini bildirmesidir. 

yine calistigim sektor ile ilgili olan bir baska vaka da cok konusan insanlar. az konusmak gercekten cok onemli, hep soyluyorum. iste orneklerimiz:

- aslinda burada bir kenan dogulu konseri yapacaksin!
- saat 12'ye kadar bildigimiz bir sey calmadi.
- soyle guzel bir grubu getirsenize ya!
- sadece biz 100 TL hesap biraktik, nasil zarar edersiniz?
- ickiler pahali aslinda soyle boyle bla bla bla
- diger mekanlarin her hafta haberleri cikiyor ama

son olarak bir de isini baskasina yaptirmak isteyenler, reddedilince de o isi yapmayi birakanlar var. mesela bir belge vardir ve onun imzalanmasi gerekecektir, ben imzalayacak kisinin sadece adini veren olarak surekli belgenin akibeti ile ilgili taciz ediliyorumdur ama belgeyi imzalayacak kisinin iletisim bilgilerini verip sormasi gerektigini soyledigim anda aramalar durur. belge de imza da yalan olur kimse takip etmez.

neyse ben burada oyalanirken guzelim fasulyenin dibi tutmus. en guzeli evde calismak zaten : )

No comments: